sobota 10. října 2009

Egyptské dobrodružství

Tato přednáška je vyprávěním o osobních zážitcích při putování, které jsem podnikl po Egyptě. Do této země jsem se dostal z Izraele přes hraniční přechod Eilat-Taba. Hned po vstupu do země se začala odvíjet má dobrodružná cesta touto zemí. Se sto dolary v kapse jsem nakonec procestoval Káhiru, Luxor a Sinajský poloostrov, poznal Egypt takový, jaký cestující s cestovní kanceláří může jenom stěží poznat - bez pozlátek turistických resortů a plné penze.

Cestoval jsem šesti druhy dopravy a urazil 3000 km, z toho 800 km nočním vlakem z Luxoru do Káhiry jako černý pasažér. Našel jsem i nová přátelství, bratry Mohammeda, Mahmouda a Omara Abd El Azis Hawwary z Gízy, dříve malé vesnice u pyramid, dnes velké čtvrti Káhiry, kterou obyvatelé tohoto pozoruhodného města znají jako sídlo své nejvýznamější vzdělávací instituce – Káhirské univerzity a turisté jako místo, kde se nachází skvosty starověké a mocné kultury Egypta – pyramidy. O tom všem a samozřejmě i o místech, která jsem navštívil, bych vám rád vyprávěl v této přednášce.

Přednáška se skládá z fotografií a dvou videopohlednic o gízské plošině a Luxoru,  zpracovaných do interaktivního menu DVD.  Jelikož nejčastější otázkou přednášky o Jeruzalémě bylo: „Jak funguje vodní dýmka?“, zařadil jsem na konec této přednášky krátké představení tohoto zařízení,  ukázku jeho fungování  a ochutnávku originálního egyptského tabáku za zvuku pravé egyptské arabic groove.

Délka přednášky je 100 minut a její součástí je i výstava předmětů dovezených z této oblasti. 



Žádné komentáře: