pondělí 7. října 2019

Nová přednáška o našich krajanech v Banátu

Druhou premiérou letošního roku je přednáška o našich krajanech v rumunském Banátu. Díky extenzivnímu využití filmového média je unikátní časosběrnou a filmovou koláží tvořenou především výpověďmi samotných krajanů. Nenechte si ji ujít!

Program komplexně seznamuje s životem a tradicemi našich krajanů v rumunském Banátu, kteří zde žijí již od první poloviny 19. století a stále si zachovávají svůj jazyk, své zvyky a tradiční způsob života, a to navzdory většinové rumunské populaci, která je obklopuje. V oblasti našich krajanů v Banátu jsem natočil v letech 2008 a 2018 několik hodin filmového materiálu a zpracoval je do několika krátkých časosběrných a dokumentárních snímků obsahujících mimo jiné také řadu rozhovorů s místními lidmi, kteří vypravují o radostech a strastech svého života, krásách místní krajiny a obyčejích a zvycích u nás dávno zapomenutých.

Více se o přednášce dozvíte na tomto odkaze.


Pro navnadění přikládám ukázku ze dvou rozhovorů - Maruška Hánová nám zazpívá starobylou píseň o Svaté Heleně a pan farář Václav Mašek poskytne svůj pohled na budoucnost českého osídlení v Banátu.  




Žádné komentáře: